Vallastaden – Radhus med äganderätt i unik stadsdel

Nu kan du bo i en stadsdel som ingen annan

I Vallastaden är alla hus olika. Mångfalden av färger, fasader, material och takhöjder ger form och liv åt en stadsdel olik alla andra. Idén har varit att ta tillvara på områdets brokighet, gå i spetsen för hållbara lösningar och skapa naturliga miljöer som främjar möten mellan människor i vardagen.

Beskrivning av området

Strax väster om Linköpings innerstad möter du en helt unik stadsdel. Här har ingen arkitekt fått rita två hus bredvid varandra. Totalt var 40 aktörer och en rad olika arkitektfirmor inblandade i att bygga de första tusen bostäderna i nya Vallastaden. Resultatet är ett omväxlande bostadsområde med villor, radhus, omsorgsboende, bostadsrätter och hyresrätter om vartannat.

Mycket finns redan i Vallastaden. Som restauranger, frisör och kemtvätt. I närområdet ligger Linköpings universitet, Mjärdevi Science Park och Universitetssjukhuset. Att cykla till centrum tar cirka 15 minuter. Lokalbussarna avgår flera gånger i timmen.

Previous slide
Next slide

Fyra radhus med äganderätt

ÖstgötaHus planerar att bygga fyra nya lågenergiradhus i Vallastaden. Husen säljs som äganderätt på friköpt tomt med plats för en privat trädgård.

Här har du stora möjligheter att påverka både planlösning och interiör. Radhusen byggs med träbyggnadsteknik i två eller tre plan. Modellen för den arkitektoniska framtoningen är modern och funktionell. Genom vardagsrummet tar du dig ut till fastighetens färdigplanerade och grönbesådda trädgård. Tomterna varierar mellan 168 och 173 m² och har plats för ett fristående förråd (tillval).

Energiförbrukningen i radhusen kommer att vara lägre än gällande byggregler. Bättre isolering och effektiv värmeåtervinning gör boendet både billigt i drift och bra för miljön.

Som ägare till ett radhus i Vallastaden blir du även andelsägare i ett intilliggande felleshus. Där har du tillgång till övernattningslägenhet samt mer utrymme för odling och samvaro.

Intresseanmälan

Parhus och radhus i Vallastaden

10 parhus och radhus i Vallastaden

I Linköpings nya stadsdel Vallastaden har Östgötahus uppfört parhus och radhus. Husen såldes med äganderätt på friköpt tomt med en mindre privat trädgård. De byggdes i två och tre plan med träbyggnadsteknik och en modern och lekfull arkitektur.

Previous slide
Next slide

Projektbeskrivning

Som alltid när vi bygger hus var filosofin i Vallastaden att låta kunden medverka i utformningen av sitt boende så långt som möjligt. Köparna fick påverka allt från planlösning, fasader och material till utformning av tvättstuga, badrum och förrådsutrymme. Från en tillvalslista fick de även möjlighet att välja utrustning och inredning till sitt hus.

Gemensamt för alla våra hus i Vallastaden är att kök, vardagsrum, toalett och tvättstuga återfinns på bottenplanet. Storleken på bottenplanet var flexibelt och anpassades efter storleken på utbyggnaden. På andra planet fördelades ytan på tre sovrum och en möblerbar hall alternativt fyra sovrum (beroende på husets storlek).

Kedjehus i Norrberga

12 kedjehus i Norrberga, Sturefors

Vid Sturefors norra bryn vilar den lugna stadsdelen Norrberga. Här, i Stångåns dalgång bara en dryg mil söder om Linköping, ståtar ett helt nytt kvarter med moderna och naturnära kedjevillor.

Previous slide
Next slide

Projektbeskrivning

De tolv kedjehusen i Sturefors bildar tillsammans ett eget kvarter. För de som tog chansen att flytta hit skapar husen och området en social och trivsam miljö med naturen som utgångspunkt.

Kedjehusen byggdes i två plan med branta 40° tak. Taken formar ett karaktäristiskt uttryck i området och gör det möjligt för de boende att möjligt att i efterhand inreda vindarna om behovet skulle uppstå. Vindarna förbereddes för inredning med en takkupa på framsidan. 

Den branta takvinkeln och den faluröda grundfärgen ger associationer till traditionell bebyggelse nära naturen. Med moderna och oväntade detaljer som takkuporna placerades husen i gestaltningsmässig nutid med en tydlig flirt till traditionell bebyggelse.

Kedjevillor i Harvestad

13 kedjevillor i Harvestad

Harvestad i sydöstra Linköping är ett nytt bostadsområde som från början planerats med trädgårdsstaden som förebild. Här har ÖstgötaHus byggt 13 kedjevillor med egen trädgårdstomt.

Previous slide
Next slide

Projektbeskrivning

Bostadsområdet utgör en naturlig utbyggnad av en av Linköpings mest populära stadsdelar. Harvestad gränsar till Hjulsbro och Ullstämma och är inbäddat i ett naturskönt eklandskap. Arkitektur av hög kvalitet och god utformning av gaturum bidrar till ett attraktivt område att bo och vistas i och ger kvarteret en helt egen identitet.

Kedjehusen byggdes i två plan. Bottenplanet rymmer kök, vardagsrum i vinkel med matplats, wc och tvättstuga. Storleken på bottenplanet var flexibel och kunde anpassas efter köparens önskemål och utbyggnadens storlek på baksidan. Här fanns även möjligheten att addera ett extra rum.

På det andra planet fördelades ytan på tre alternativ fyra sovrum, ett badrum samt en möblerbar hall. Möjligheten att minska rummen fanns också för den som ville prioritera en klädkammare. Husens höga takvinkeln gjorde det även möjligt inreda vinden på tredje planet.

1,5-plansvilla i Mantorp

Rymlig villa med öppen takfot och mixad träpanel

I Mantorp finns denna villa i 1,5 plan. Huset är anpassat efter detaljplanen med förhöjt väggliv vilket bidrar till den rymliga övervåningen med fyra sovrum, badrum och en stor hall.
Previous slide
Next slide

Projektbeskrivning

Att villan har en öppen takfot betyder att takstolstassarna är synliga. För att göra takfoten så nätt och vacker som möjligt har vi på ÖstgötaHus utvecklat ett eget sätt att utforma fotbräda och hängränna på.

En annan detalj som denna villa har fått uppmärksamhet för är blandningen av både liggande och stående träpanel. Tillsammans med övriga detaljer bidrar den blandade takpanelen till husets gedigna och välsnickrade uttryck.

Kunden har satt sin personliga prägel på villan genom att göra en egen utsmyckning av gavelspetsarna och kupan på framsidan.

1,5-plansvilla i Lambohov

En drömvilla som inte är som alla andra

Familjen Villegas sökte efter något annorlunda. Något som ingen byggt tidigare och något som framför allt inte gick att hitta i någon katalog. Resultatet blev en 1,5-plansvilla på 210 m² med högrest taklutning och runda fönster.

Previous slide
Next slide

Projektbeskrivning

Den högresta taklutningen med förhöjt väggliv är anpassad till detaljplanen och gör att ovanvåningen blir mycket rymlig. Taket har så kallad förskjuten taknock vilket ger huset ett spännande utseende som avviker från övriga hus i området. Ytterväggarna har delvis en underhållsfri putsad fasad i kulör NCS 1502 Y samt en oljad träpanel i en varm brungul kulör som livar upp exteriören på ett balanserat sätt.

Stora fönster mot den privata trädgården och stora norrgående takfönster i hallen på ovanvåningen släpper in ett behagligt ljus.

Vi berättar gärna mer om fördelarna med ett ÖstgötaHus

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig