Bygga hus – att komma igång

Vi på ÖstgötaHus vill gärna hjälpa dig att komma igång med ditt nya hus. Om du följer arbetsgången här nedan når du snabbare fram till ditt mål.

 

Idé och inspiration

I begynnelsen av ett hus-projekt finns många drömmar och idér om hur det nya huset skall se ut. Samla inspiration i form av bilder i tidningar eller ta foton på detaljer du gillar. Notera planlösningar som du uppskattar när du är hos vänner och bekanta. Lägg märke till hur fönstersättningen ser ut på ett hus du har fastnat för. Genom att samla på sig ideér är det lättare att beskriva hur just ditt hus skall se ut.

Huset och tomten

Det är inte ovanligt att drömmen om ett nytt boende börjar med valet av en tomt. Det är många aspekter som skall beaktas innan valet av tomt är klart t.ex. storleken, vädersträck och inte minst omgivningen. Med valet av tomt följer ofta en rad bestämmelser i en detaljplan som anger hur huset skall utformas.

Storleken på huset och vilka funktioner och utrymmen som skall finnas behöver kartläggas. Fundera över hur många badrum och toaletter det finns behov av. Hur många sovrum och hur många extra rum såsom gästrum och arbetrum behövs? Vilken storlek skall vardagsrummet ha och finns behov av separat matplats? Förvaring av kläder och andra föremål bör också få några egna kvadratmeter. Summera ytorna för att få fram vilken boyta huset behöver ha.

Skiss och kalkyl

När valet av tomt är gjort och husets storlek och funktioner är kartlagda, vill vi på ÖstgötaHus gärna hjälpa er med en husskiss och en kalkyl.

Om det finns en särskild tomt i åtanke är det dags att placera in ett hus på tomten. Vi börjar med att bestämma åt vilket håll garage och groventré skall ligga. Arbetet fortsätter med att göra en enkel skiss på en planlösning som uppfyller behoven samt uppfyller detaljplanens krav.

Vänd dig till ÖstgötaHus

När du kommit så här långt i dina tankar är det hög tid att du vänder dig till oss om du inte gjort det tidigare. Allt eftersom husets planlösning börjar ta form upprättar vi en produktionskostnadskalkyl för hela husprojektet. Kalkylen innefattar alla kostnader som du kommer att ha fram till att du flyttar in i ditt nyckelfärdiga hus. Vi kan såklart även lämna prisuppgifter på endast materialleveranser eller annan önskad färdigställandegrad.