Att bygga hus

Hem / Att bygga hus

Östgötahus är bäst på kundanpassade villor

När du bygger hus med ÖstgötaHus får du ett genomtänkt och prisvärt hus. Du kan
påverka allt från materialval till utformning och antal plan. Längs vägen hjälper vi dig med allt
du behöver. För att snabbt komma igång har vi samlat våra bästa råd i fyra enkla steg.

1. Skapa en plats för idéer och inspiration

I början av ett husprojekt finns det ofta många drömmar och idéer om hur det nya huset ska se ut. Vi brukar ge rådet att samla all inspiration i en pärm eller en mapp. Spara attraktiva bilder från magasin och fota detaljer som du gillar. Lägg märke till planlösningar som du uppskattar när du är hos vänner och bekanta. Utvärdera olika kökslösningar och observera hur fönstersättningen ser ut på ett hus som du fastnat för.

Genom att skapa en katalog med bilder och idéer blir det enklare att beskriva hur du vill att just ditt drömhus ska se ut.

2. Välj rätt tomt och gör en plan för huset

Inte sällan väcks drömmen om ett nytt boende med en tomt. Innan du bestämmer dig för en tomt är det därför viktigt att veta att det finns flera aspekter att överväga. Tänk igenom storlek, väderstreck och omgivning. Kom också ihåg att det finns en detaljplan som ofta innehåller en rad bestämmelser som anger hur ett hus på tomten får utformas.

Andra frågor att kartlägga är husets storlek och vilka funktioner och utrymmen som du vill ha. Hur många badrum och toaletter behöver du? Hur många sovrum och extrarum såsom gästrum och arbetsrum? Vilken storlek ska vardagsrummet ha och finns behov för en separat matplats? Förvaring av kläder och andra föremål bör också ges några kvadratmeter.

Summera ytorna för att få fram en total boyta för huset.

3. Dags att skissa och räkna – vi hjälper dig!

När du valt tomt och kartlagt husets storlek och funktioner hjälper vi dig gärna med att göra en husskiss och en kostnadskalkyl. Föredrar du att rita och räkna på egen hand går det självklart bra det också.

Om du har en särskild tomt i åtanke så placerar vi in din vision av drömhuset på den. Vi börjar med att bestämma åt vilket håll garaget och groventrén ska ligga. Därefter gör vi en enkel skiss över planlösningen samtidigt som vi säkerställer att allting uppfyller både dina behov och kraven i detaljplanen.

4. Vänd dig till oss på ÖstgötaHus

När du kommit så här långt i dina tankar är det hög tid att du vänder dig till oss, om du inte redan har gjort det.

Allteftersom husets planlösning börjar ta form upprättar vi en produktionskostnadskalkyl för hela husprojektet. Kalkylen omfattar alla kostnader som du kommer att ha fram till att du flyttar in i ditt nyckelfärdiga hus.

Vi kan givetvis även lämna prisuppgifter på endast materialleveranser eller annan önskad färdigställandegrad.

Har du en tomt som du vill sälja?

Vi söker efter nya tomter för nästa drömhus. Hör av dig
till oss så berättar vi mer om hur du kan sälja din tomt.

Vår köpprocess vid grupphus-projekt

Hittar du ett projekt eller en bostad som är intressant kan du med fördel lämna en intresseanmälan. Det gör du enkelt via vår hemsida eller via e-post till ansvarig säljare eller till Östgötahus. Anmält intresse ger ingen köplats men är ett sätt att få tillgång till aktuell information om projektet.
Försäljning av enskilda tomter och hus startar när det nya bostadsområdet är klart för byggstart och alla förberedelser är avslutade. Om du anmält intresse för ett område får du veta när säljstart äger rum.
Bokning av huset och specifik tomt gör du tillsammans med vår säljare som upprättar ett bokningsavtal. När bokningsavtalet är underskrivet betalar du en bokningsavgift på 50 000 kr inom en vecka. När avgiften betalats är huset och tomten reserverad för just dig. Bokningsavgiften får du sedan tillgodoräkna dig när vi skriver entreprenadkontrakt.
Vid kontraktsskrivning upprättas två avtal, köpekontrakt och entreprenadkontrakt. Köpekontraktet avser tomten och entreprenadkontraktet gäller uppförandet av huset. Avtalen är kopplade till varandra och bindande för båda parter. I samband med undertecknandet av kontraktet för tomten erläggs en handpenning motsvarande 10 % på kontraktsumman. Resterande del för tomten erläggs vid tillträdet strax före byggstart.

För byggentreprenaden gäller Konsumenttjänstlagen samt ABS 09 (Allmänna bestämmelser för småhusentreprenader) vilket är ett standardavtal som Östgötahus alltid använder. Dessa bestämmelser, på vilket avtalet grundar sig på, är ett resultat av förhandlingar mellan Konsumentverket och företrädare för byggbranschen.
Inför byggstart sker slutbetalning av tomten. Din bank öppnar ett byggnadskreditiv för entreprenaden och hjälper dig med betalningarna så att de utförs enligt plan utan dröjsmål.
Det finns möjligheter att göra personliga val av inredningen. Dessa görs hos Östgötahus eller på anvisat försäljningsställe. Förutom kostnadsfria val finns möjlighet att göra tillvalsbeställningar.
Vid byggskedets slut och före inflyttning görs flera kontroller och besiktningar som utförs av en extern opartisk besiktningsman. När eventuella anmärkningar har åtgärdats kan inflyttning ske. Inför tillträdet till ditt nya hus skall slutbetalningen vara gjord. Detta innefattar även eventuella tillvalsbeställningar. I samband med inflyttning gör Östgötahus en flyttanmälan för att överlåta abonnemang avseende den tekniska försörjningen t.ex. el, vatten och i förekommande fall fjärrvärme.
Beroende på årstid vid inflyttningen kan vissa arbeten återstå, såsom utvändig målning och markarbeten. Dessa arbeten kommer att utföras i ett sammanhang under lämpliga väderförhållanden.
Huset täcks av erforderliga försäkringar såsom entreprenadförsäkring och brandförsäkring. Från dagen då slutbesiktning äger rum skall du som husägare teckna egen villaförsäkring där brandförsäkring ingår.

Vi berättar gärna mer om fördelarna med ett ÖstgötaHus

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig